Pay Yourself First

Summary – How to avoid zero balance in your bank account by end of month
I don’t know about you, but when I first started working, I can’t seem to be able to save money. I received my paycheck, withdraw some to pay this, another some to pay that. By the time I reach the next paycheck, the balance in my account is zero.

Then I think to myself : “Of course la, just started working, obviously will spend a lot to establish myself. I’ll wait for my next increment and by then I must have extra money to be saved every end of month”

2 years passed by just like that, and with all the increments, revision and bonus, I still have zero balance at the end of the month. Now something is wrong!!

Later I learnt of a concept which is “Pay Yourself First“. Buying a new handphone is not considered paying yourself first ya :). Every month when I got my paycheck, I must take out some money and put it in another bank before anything else. And just forget about the money ever saved there.

I’ve already practised this for quite some time and guess what, my lifestyle seem to automatically adapt to my budget, rather than the other way around. Previously, I considered this an impossible thing to do and I may end up drawing the money out of the bank (Actually I really forget I got the money there eheh).

Well it’s very true what they say – “Lagi besar periuk, lagi besarlah keraknya”

————— Personal Note ————————–
A true confession from me. I am a shopaholic. Not in the common way, I don’t go to the mall buying everything I see, but almost everytime I will think of something to buy, how to spend money. laptop, ram, 320GB HD, domain name, car accesories, and many more. I don’t really need them. But it give me great pleasure when I am on a shopping spree. Luckily I still have some control on this. Anyone else out there the same with me?

Don't want to miss a single tip? Get updates via RSS (Full) or Email

Appreciated action :

This post has 12 comments.


Pictures & Avatar next to all comments are courtesy of Gravatar
  1. filantera
    19 Jun 07 3:42 am

    hehehhe tetiba terasa terkena btg hidung lak…:P

  2. banji
    19 Jun 07 4:08 am

    erk.. no la cik filantera, sebarang post dlm ni hanya mengisahkan ttg diri penulis dan pendapatnye saja. hehe takde kena mengena dgn org luar (kalau terkena.. hendaklah diketahui bahawa ia tid ak disengajakan) :)

    ala kita semua pernah hadapi masalah yg sama. yg penting kita belajar dari pengalaman tu

  3. zura lias
    19 Jun 07 4:38 am

    hehehe..rupenye kite serupe…bile masuk gaji, saya akan transfer ke 2 bank..1 bank utk belanje, 1 bank utk simpanan..dan yg simpanan tu slalu dilupekan..:D

  4. Banji
    19 Jun 07 4:52 am

    ada terfikir jugak, buat akaun atas nama wife, tp buku kite yg simpan huhu, dua2 takleh keluarkan

  5. Zura@Kak Long
    19 Jun 07 5:40 am

    ehehehhe bro..kak long bayar duit rumah selalu lebih dari bayaran yg diminta…so dlm akaun rumah tu ..ada xtra …pernah jadi budget lari masa raya ..so nasib baik mmg dah ada duit dlm akaun rumah tu ..so masuk sikit jer laa utk top up ..ihiks …

  6. banji
    19 Jun 07 7:13 am

    menarik gak simpan mcm tu, kalau terdesak bleh pakai, kalau x terdesak kurangkan interest. good one kaklong

  7. intankamaruddin
    19 Jun 07 1:28 pm

    haha so true lah! the more u get the more u spend.

    makan pagi kena kais pagi, makan malam kena kais in advance dari yg esoknya pulak. heh.

    terpk abt another option, yg amik loan from bank, put into asb n pay back to d bank monthly.. hmmph.

  8. Banji
    19 Jun 07 2:33 pm

    haha first time dengar kais in advance..

    anyway for me, pinjam duit bank utk loan asb tu a good idea, tapi lebih baik kalau kite sendiri yg simpan monthly. pernah buat calculation excel dulu, mmg boleh break even. kalau boleh break even both ways, kenapa kite nak kena bayar bank lak kan? :) my 2 cents

  9. pocket
    19 Jun 07 3:59 pm

    HesoKuri
    is a japanese terms of
    ‘sorok duit’
    tp diorang sorok wit as if bebetul
    nyer sorok wit…
    dlm jar somewhere kat dlm Almari
    dlm baju yg lama tak pakai…
    dlm buku yg lama lama…
    bwh tilam heh:P

    sesekali kalau terjumpa besh kan 😀

  10. Banji
    19 Jun 07 4:20 pm

    Hesokuri ye.. mesti hapal nih, cara nak hafal… “Esok korek” hihi i mean korek seluar jean la kut2 jumpa duit. mmg paling best bila tengah sesak, terjumpa pulak RM50 dlm poket. Rasa mcm nak terjelepuk tahiyat akhir je :)

  11. filantera
    20 Jun 07 3:52 am

    baru plannak amik loan (the loan) siap siap thn ni, so by the time nak present proposal nanti dah ada the figure….wat say u?

    long time no ym laa bro

  12. Banji
    20 Jun 07 5:33 am

    nak ambik loan tu? tak salah… tapi better faham betul2 apa syarat2 dia, senang ke nak liquidkan, cari alternative lain.. “do nothing” concept. in the end, bakal jadi commitment, kalau rasa semua ok.. by all means.

    ye la lama tak ym, kalau free, sms me, and ill login straight away :)

banji Read LessonInLife.com In Your Email

Please enter your email address
    Unconventional Guides
    Advertise here
    Handbook for Life
RECENT READERS