Summary – Syaitan’s work is very easy

We all know that Syaitan are our greatest enemy. They had sworn to sway us away from the Islam and Iman. If there is any bad things we do, we often associate it with the Syaitan, whispering in our heart to push us do the sinful thing, like “mengumpat”, stealing, and even killing. Syaitan is of course blamed for every bad things happening in the world.

That makes me wonder, Isn’t it during Ramadhan, all syaitan are chained to protect human from being tempted? Why is it, that nothing had actually changed. Just look into our heart, we ourselves can do sinful things during Ramadhan, like “fitnah”, “mengumpat”, even neglect the 5 solats. Look around us, we can see people proudly not fasting, innocently walking during Friday prayer, and some even go to the extreme such as raping and killing. Can we really blame Syaitan for all this?

I definitely agree that syaitan is the one who whisper to us, tempting us to do sinful things. and I agree that they are human’s enemy till Judgement Day. But how can we explain the sinful things we do during Ramadhan? Desire? maybe…

My opinion is, syaitan nowadays has an easy job. What they do is just to plant a seed in our heart. That seed can be as little as some white lie (bohong sunat), or rushing after solat etc. All those things that we normally think “not a big deal”. The seed buried deep inside our heart, by mean of we keep doing all the minor things (makruh) like solat at the end of the period, reciting alfatihah in a breath time. We keep doing it, and thus the seed grows.Until one time, we no longer care what is makruh and what is sunat, If we don’t realize this, the time will come when we no longer care what is haram and what is wajib. To make things worst, not only we are like that, we try to persuade our friends to act the same. What difference then between us and syaitan?Basically we can see ourselves, syaitan’s work is very easy. Maybe we should learn more about Islam, knowing exactly what is makruh, what is sunat. If we take the time to learn about makruh and sunat, I believe abiding wajib and haram will comes naturally. Let’s give those syaitan a challenge shall we?

What do you think? any other insights you might notice?

————–Personal Note————-
When I wrote this, I feel like the words are actually meant for me. I admit, I am not a good muslim. I never pray at the beginning of the period, I rarely “sedekah”. And it’s been a long time since I go back to learning all this Feqah. So this writings are more like a reminder to me, A reminder that I know and still I don’t care. Ya Allah, please make me a better person

Don't want to miss a single tip? Get updates via RSS (Full) or Email

Appreciated action :

This post has 11 comments.


Pictures & Avatar next to all comments are courtesy of Gravatar
  1. aRa
    23 Sep 07 5:24 pm

    Adeh..topik hangat..Mmg syaitan skrg senang je keje diaorg..Goyang kaki je tgk kita buat dosa kan..Tak payah ade diploma dah leh keje..

    Well,masa bkn bln Ramadhan,mmg i selalu blame syaitan yg mendorong kita bt dosa but bila dah bulan Ramadhan ni lak..br terdetik di fkrn i bahawa…kita sdiri yg terlalu ikut nafsu kita..Nafsu nak ngumpat…berbohong..mls solat..

    Br sedar yg keimanan kita sbnrnya tak cukup tebal lagi tok hindar smua benda buruk..I pun bkn la baik sgt and selalu gak bt dosa..Adeh..kantoi lagi..tapi ntah knp…walaupun sedar,tetap gak nak ulang balik..

    So..nak kena kuatkan lagi la iman kita..2 saje jalan tok kita hindar dr buat dosa..tapi kadang ckp je senang kan…Hurmm..kena usaha!!!

    Adeh Banji…topik u ni bt i tersedar lak i byk dosa..Thank’s bab sedarkan i..

  2. rohiyah
    23 Sep 07 7:37 pm

    salaam
    hmm ckp psl syaitan kena ikat ni.ade terbaca satu artikel,ustaz tu bg perumpamaan.klu anjing dah kena ikat,tp kita dok tul2 sebelah die.ada harapan gak kita kena gigit dgn anjing tu.so tak dikira selamat gak kita ni.so cam dlm kehidupan kita.klu kita asik dok mendekatkan diri dgn benda2 tak elok,of coursela kita akan terdorong utk buat benda tak elok w/pun takde org/benda yg hasut.

    ini tak,kdg2 kita nak elak dr mengumpat(cth) tp kita lak yg mulakan aktiviti ‘ahli mesyuarat tingkap’ tuu.camne tuh.usaha kena ada bro.sy pun kdg2 camtu gak.berazam nak kurangkan tgk tv.tp dok bertenggek ngadap tv.camne nak berhasil tu.adoilaa

    sama cam banji,kdg2 bila kita nasihatkan org lain jgn buat benda itu dan ini,kita pun terbuat gak benda yg sama.tp kdg2 bila kita dah ckp or bgtau org lain,benda tu cam sesuatu yg akan motivate kita utk elak dr buat benda tu.cam ingat dlm hati ”ko takleh buat camni,td beria2 nasihat org jgn buat,alih2 ko sendiri lak buat.Allah tak suka org yg suka ckp sesuatu yg org tu sendiri tak buat..”’

    bak kate org,kata2 yg kuar dr mulut org yg berckp,lebih dekat dgn telinga org yg berckp dr telinga org lain.

    selamat berpuasa

    *banji,tahniah dan semoga isteri n baby dlm perut sihat2 selalu.*

  3. filantera
    24 Sep 07 12:52 am

    about syaitan….

    i totally agree with ya. i think now syaitan just implant it in out mind….

    sebenanya it is more on the didikan la jgak…..sampai ke satu masa tu kita dah tau dah y ang solat itu wajib….tak yah suruh….takyah paksa……..and then kita buat sndiri………

    tetiba idea hilang lak

    till then!

  4. banji
    24 Sep 07 2:32 am

    ara – kalau nak dibandingkan iman kite dgn zaman sahabat, mcm langit dgn bumi. tapi yg peliknya… generation kite lebih confident masuk syurga heheh :)

    kita sama2 lah tegur menegur, seriusly… bila sendiri dah ingatkan diri dlm blog ni, terasa lebih committed utk amalkan sendiri. kengkawan yg membaca mmg tak tahu.. samada saya ni mengamalkan ke tak apa yg ditulis, tapi Allah tahu,

    so in a way, harapnya blog ni boleh le improvekan diri sehari demi hari

    sama2 lah kite ye..

    rohiyah – menarik gak idea tu… ye la, syaitan mmg kena ikat, tapi kalau kite sendiri pegi mencari syaitan2 tu.. kan ke sama je. good point sis.

    pucuk pangkal dia, kite kena buat apa yg mampu. mcm sis cakap tu, takmo mengumpat, jgn adakan sesi mengumpat.

    terima kasih atas doa tu :)

    filantera – hehe takpe, idea tu mcm nak menuju kearah yg menarik tu :)

    didikan paling penting kan? syaitan bagi didikan kat kita setiap saat, the only thing yg menghalang didikan syaitan tu ialah iman kita. tapi iman kite ni nak kena tebalkan le, dgn didikan yg baik pulak

    hm betul tak ulasan idea ni? :)

  5. Rockafella Gurl
    24 Sep 07 4:33 am

    syaitan tu ada di mana mana shj!

  6. banji
    24 Sep 07 5:07 am

    yanz – agaknya.. ye la, setiap kali manusia lahir, ada satu syaitan lahir sekali. tapi dia tak mati sampai hari akhirat…

    ratio berapa juta syaitan tu utk satu manusia. mana le tak ngantuk time solat :p

  7. intankamaruddin
    24 Sep 07 1:30 pm

    Semoga kita semua diberi hidayah. Amin.. Panjangkn doa banji utk sume org Islam tmasuk sy! Hehe.

  8. DBI
    24 Sep 07 1:41 pm

    elok lah tu..saling ingat mengingati…supaya setan tu bekerja keras sikit..

  9. Banji
    24 Sep 07 2:43 pm

    intan – amiiiiin :)sama2 kite doa for each other.

    dbi – agaknya gemuk2 le diorg tu kan? lepak tengok tv je hehe

  10. Pocket
    24 Sep 07 4:04 pm

    If u’re saying is true. then shaitan doesnt need to work no more. its like MLM plak… let the human do their deeds for them. cause lately ado jgak orang yg :
    menjeling sakan bila kita pakai lebai gi keja,
    menjeling sakan bila kita ajak kekawan gi surau,
    menjeling sakan bila kita tegur orang.
    peh… it is me i’m saying about…
    let this be a good nasihat that come from this dancing finger on me keyboard. 😀

  11. Banji
    24 Sep 07 4:24 pm

    pocket – ure the one menjeling ke? atau yg ngajak kawan gi surau? pihak mana pun… kite sama2 baikilah apa yg patut. berkat ramadhan ni :)

    keyboard dah ok? :)

banji Read LessonInLife.com In Your Email

Please enter your email address
    Unconventional Guides
    Advertise here
    Handbook for Life
RECENT READERS