Summary – The formation of “Baju Raya Recycling Club”

I was chatting with uncleJ about jokingly forming a recycling club. Not to recycle waste, but to recycle the old “baju raya”. It would be a great club with so many activities don’t you think? Just imagine the cash we save.

So then I started thinking of other ways we can reduce the expenditure of this year’s Hari Raya. I know for certain you guys must have more brilliant ideas on how to further save money on Hari Raya, please share ya… maybe this club can be realized after all :)

Please note that wearing brand new clothes to celebrate Hari Raya is actually a “sunat”. I’m just suggesting recycling if the old clothes is still in good condition or maybe we are on a tight budget. Please correct me if I’m wrong.

Well here’s what I can come up so far

1) Plan your travelling
Back home, we always buy ice and newspaper after Solat Aidulfitri, this way we don’t need to waste the fuel just to get ice or newspaper on separate occasion. Similarly, plan your visit to your friends’ houses. Going to Sungai Petani then Alor Setar and again to Sungai Petani is really poor planning. :)

2) Buy auctioned kuih raya
Kuih raya is the essence of Hari Raya, so I will never suggest not buying / making them. But for those who buy cake or kuih raya (kuih tunjuk), maybe we can buy them as late as possible. Every year, my family will be excited to go buy those “kuih tunjuk” at midnight of the last day of fasting. It is said that everything will be auctioned off at ridiculously low price. However, almost every year, my family will give up and prefer going to bed early hehe :) (talk only)

3) Reduce or stop buying firecrackers
This is again a sensitive matter. Hari Raya is actually meant for children. They are the ones that enjoy it the most. And what I enjoyed when I was one of them was playing firecrackers. Back then we had millions (exaggerating) of types. So this it totally up to you. Today there’s already one case of firecrackers exploding the fingers of two children (Berita Harian 1st Oct).

My suggestion if you really must play, is to reduce the amount drastically. It is better if we don’t play it at all. Those children with the finger hurt surely don’t want the accident to happen, but it did happened to them. So there’s no reason to let our children have the same risk. Preferably I suggest to not buy.. they’re just not worth it.

/end list

Hari Raya is one of the most awaited day for us muslim. And most of the time, the celebration is supposed to be grand and better every year. This is where it is wrong. The whole idea of Aidilfitri is not about celebrating the end of Ramadhan (where we can take revenge on inhibiting our desire and go on a shopping spree). I’ll try to elaborate on that in my coming Ramadhan Tribute Series

I now opened the club for registeration. Anybody can join in but in order to join, you have to each pay me RM10 (joking). No la…. To join, just share with us how else can we save during this Hari Raya.

————–Personal Note————-
Let me be the first to wish you all Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin. Since I can’t send all of you personal “kad raya”, this will be it :) Please forgive me if there is anything I wrote that may offend you. In the end, I’m here to make friends… and I am grateful to Allah for introducing me to you. so again, may everyone has the best Raya ever!!Aidilfitri mood is in the air!!!

Don't want to miss a single tip? Get updates via RSS (Full) or Email

Appreciated action :

This post has 9 comments.


Pictures & Avatar next to all comments are courtesy of Gravatar
  1. UncleJ
    01 Oct 07 6:18 pm

    good idea jugak nih banji..dari “ckp merapu” pun boleh dapat satu idea yg bagus…boleh jimat duit..dan lagipun mostly baju2 tu, esp baju melayu, jarang2 sgt pakai…setahun dua tiga kali jer…so why waste our money on new clothes every raya? pakai je lah yg ada tu..mmg elok lg pun kan? my baju melayu this year, will be the one that I made 4 years ago! caya tak? still elok lagi..dry clean je dah cantik balik..mint condition lagik!! (dasar kedekot kot..wakaka)

  2. Banji
    02 Oct 07 12:33 am

    :) bukan dasar kedekut.. raya ni rasanya paling meriah utk kanak2 je. sebaiknya diorg yg dpt baju baru. utk kita ni cukuplah dgn baju yg NAMPAK baru eheh

    mcm uncle ckp lah, baju lama elok lg, buat apa membazir kan?

    sy pakai baju melayu time kawin kut.. eheh rugi kalau x pakai

  3. filantera
    02 Oct 07 1:00 am

    rasanya penah org cakap, bukan baju baru yang sunatnyer
    baju yang cantik dan bukan selalu
    baju baru basuh pundah diterima………….

    another tips: why not we wait for people to come to our house plak raya ni

  4. DBI
    02 Oct 07 2:30 am

    setiap jumaat pakai baju raya ke masjid tau…sudah lusuh…
    terpaksa lah buat baru setiap tahun… :-)

  5. banji
    02 Oct 07 4:44 am

    filantera – yang penting, niat tu nak memuliakan hari betul tak? :)

    tips tunggu kat rumah tu pun ok gak, sekali sekala le, takleh le tiap2 tahun tunggu kat rumah, nampak malas le plak kan?

    dbi – penggunaan yg optimized heheh, kalau baju dah lusuh, of course le kena beli baru. join the club dgn cara lain lah… provide us with money saving tips :)

    All – takde cadangan lain ke yg terlintas dihati?

  6. aRa
    02 Oct 07 5:48 am

    Well..last year was my 1’st time raya in Kuantan..Tarak beli baju br pun..Pakai baju lama..Dulu masa kecik2…msti nangis klo tarak baju raya br..tapi dah togon(besar)ni,br pandai fkr that baju br was not everything..

    1 tips nak cantikan baju lama..with some extra money la ckit..klo rajin..tambahkan manik or sulaman(depends on corak baju la)..Klo reti bt sendiri adalah bonos la..Klo tak reti..antar p kedai RM30 klo yg simple(kat tempat tailor i la)..Baju melayu lelaki yg senang letak manik ni..Bab baju melayu ni tarak corak munge2 mcm baju kurung..tak payah la tepek2 ngan manik cuma letak kat pergelangan tangan baju melayu and kat area poket..Do u get my idea??Hurmm..

    Biskut and kek beli mmg mahal..famili i lak tak suka sgt biskut beli..tak sedap..prefer bt sendiri..Dgn bt sdiri lebih jimat dr membeli..2 je cara nak jimat duit klo bab biskut and kek..

    Pasal tgu org dtg…2 la keje i tiap2 tahun…dr kecik…smpi besar ni..Agagagaga…i jarang sgt kuar beraya..Biasa nya raya..dok rumah je..layan tv..byk rancangan menarik..kan kan kan..Agagaagga..

  7. banji
    02 Oct 07 9:20 am

    ara – tips yg practical… baju lama wajah baru, :) hm silap2 kalau pandai boleh buat duit raya lagi, ambil upah. baju kahwin saya tu sebijik le mcm yg ara cakap tu, baju melayu biasa tapi diletak hiasan sket kat poket ngan ujung lengan. dah jadi special hehe

    buat kek dan biskut sendiri mmg paling menjimatkan lah. dan rasa pun sedap. biskut tunjuk ni bentuk ngan kaler je lain, rasa semuanya satu bancuhan :)

    ok tahun ni kite sama2 tunggu kat rumah, tapi kalau semua org tunggu kat rumah hari raya pertama, tak jumpa org lah, then kalau hari raya kedua, semua tutup pintu pergi beraya rumah org, pun tak jumpa org…. heheh kena pandai2 lah gilir2

    * first time dgr “togon” :)

  8. intankamaruddin
    02 Oct 07 1:55 pm

    Ladies evy year ade design/material fesyen baru.(Seems like I can’t join the club).
    And for family yg anak gadisnya jauh di perantauan, terpaksa la beli kue raya. (again my family also cnt join the club).

    Hehe. So for me, everything can be bought new if u want (raya hanya sekali setaun), tp reduce quantity n maybe quality nyer juga. Like, beli sepasang saje baju, or kasut yg murah, or biskut simple2, or main dish yg tak bnyk modal.

    Save2 jugak but remember, RAYA HANYA SEKALI SETAHUN. Hahaha. Happiness n satisfaction cnt be measured wit money. (Eh ni mcm dah anti-club ni).

    Selamat Hari Raya to you Banji. Maaf zahir batin.

  9. Banji
    02 Oct 07 5:42 pm

    intan – ada betul juga mcm intan cakap tu, setahun sekali kan? :) takpe lah, club tu tak semestinya kena jgn beli baju baru, kuih raya… yg penting semangat nak berjimat tu ada..

    selamat hari raya to u too intan… beraya kat rusia ke tahun ni?

banji Read LessonInLife.com In Your Email

Please enter your email address
    Unconventional Guides
    Advertise here
    Handbook for Life
RECENT READERS