I just received news around 8pm yesterday that my mother’s blood pressure hasn’t drop down since last raya. And that was about a month ago. The BP now is 180/130.. that’s very high.. Even the doctor at the clinic had advised her to go to the hospital, and maybe get warded for better monitoring. I pray that her condition will be better…

I’m sorry guys, suddenly.. I’m not in the mood to blog. See you tomorrow kay

p.s. by the way, do you guys know any tips or “petua” on how to reduce the blood pressure? I really appreciate any tips.

Don't want to miss a single tip? Get updates via RSS (Full) or Email

Appreciated action :

This post has 8 comments.


Pictures & Avatar next to all comments are courtesy of Gravatar
  1. 13 Nov 07 2:30 am

    Hi Banji :-)

    Sorry for ur mom.. The reason why her BP hasnt drop is becoz she doesn’t take regular meds i think? She has to, very2 strictly.

    Selalu orang2 tua ni kita kena ingatkan betul2, like my neighbour yg tibe2 ade hypertensive crisis ari tu. The reason was she skipped her med bcoz she was trying sum taditional herbs claimed to cure BP. Luckily she fainted out only secs after her call had got thru us.

    As for me, hospital meds tu sgt penting. Tak boleh abaikan. Kalau xcontrol, akan jd lebih tinggi nnti.

    Other than non fatty non salty diet, and walk walk walk around the neighbourhood. Hope that helps. Hehe.

  2. 13 Nov 07 4:04 am

    Banji..will pray ur mum will get well soon..My mum pun ad BP..petua dia selalunya kawal permakanan..Kurangkan daging..and drink juice..Apple juice is good..Make it Green Apple juice..I selalu nampak my mum drink that klo BP dia naik..

    Pasal 2 la i tak berani bjauh ngan my mum..I have 2 take care of her..Kadang BP dia leh naik tetiba bkn krn tak mkn ubat but stress..Nasib la thn depan pencen..

  3. 13 Nov 07 10:41 am

    Saya pun ada BP problem tapi tidaklah setinggi ibu Banji.Cuma kena kawal kana..masa hari raya dulu cukup susah sebab ada banyak daging,santan dll.Memang BP increase..saya makan ubat yang memang standby sentiasa since asay punya BP on and off the level.
    Kalau kes macam ini..cuma boleh di kawal dengan ubat hospital sahaja.Pastikan ibu makan ikut dos setiap hari.

    Tentang list income itu..setelah saya tanya pendapat suami dan Ahmad..kami pertimbangkan baik buruk kesannya terhadap pembaca…maka saya ambil keputusan untuk TIDAK mneyiarkan list penuh.Cuma kepada individu yang hendak tahu..macam Banji, saya akan beritahu bahawa majoriti datang dari MY50CLUB dan selebihnya dari blok duit dan MySpace.YUWIE belum cukup minimum payout $25 .

    Kesannya agak besar bagi MY50CLUB tetapi saya tak mahu pembaca terpengaruh soal wang di sini,sebab mereka harus faham tenggungjawab mereka.Ramai yang singkat fikiran..nanti mereka menyalahkan saya pula.
    Ia juga kan memberi kesan negatif kepada beberapa program lain,macam ia tak bagus sedangkan saya baru aje masuk program itui.Bukan program itu yang tak baik tapi kelemahan saya atau sebab saya masih baru beberapa hari menceburinya.

    Saya harap anda faham maksud saya.Bye.

  4. 13 Nov 07 11:16 am

    salam banji…semoga ibu banji bertambah baik. sebenarnya mak gina pun camtu jugak…tiap2 hari kene mkn ubt ikut dos dia lahh.

    mak gina pun guna cara lain…dia makan kelopak bunga raya warna putih & minum air basuhan beras. menjadi atau tidak wallahua’lam..tapi itulah yg my mak amalkan skrg selain mkn ubt & jaga mkn.

  5. 13 Nov 07 5:32 pm

    my dad have blodd pressure problem too. Dia banyakkan makan belimbing besi dan benda yang pahit2, dengarnya asam pun okay.

  6. banji
    13 Nov 07 10:58 pm

    intan – I must agree, bila makan ubat tak ikut jadual, mesti akan ada effect. dan selalunya org dewasa ni la yg susah nak makan ubat, tambah pulak mak saya tu langsung tak rasa sakit, pening2 pun takde.. just bp dia naik. mungkin kdg2 dia rasa mcm tak sakit

    kena ingatkan dia selalu utk makan ubat, thanx for ur other advice… non fatty non salty diet and walking :) I’ll ask her to do her walking

  7. banji
    13 Nov 07 11:00 pm

    aRa – thanx for the prayer… hm stress mmg salah satu pencetus high bp ni, kena kurangkan stress dia… mungkin lepas dia keluar dari hospital, dia boleh bercuti dulu di rumah sy ni dua tiga minggu.. biar rehat cukup2

    hmm kita sendiri kena kurangkan buat dia stress tak gitu ara? :) ur advice on green apple is noted. thanx

  8. banji
    13 Nov 07 11:06 pm

    Maria – InsyaAllah, saya akan keep on checking the schedule dosage :) hehe mcm doktor lak rasa cakap pasal dosage2 ni.

    ttg list income tu.. thanx for the reply,

    gina – terima kasih atas doa tu, kelopak bunga raya warna putih ye, hmmm mcm pernah nampak kat kilang. nanti sy cari tengok…. air basuhan beras? hmm tak pernah dgr lak, mungkin worth to try, apa pun…. terima kasih! :)

    amirahsyuhada – belimbing besi… I think I can find those. Tomorrow I’ll be looking for it, thanx ya amirahsyuhada :)

banji Read LessonInLife.com In Your Email

Please enter your email address
    Unconventional Guides
    Advertise here
    Handbook for Life
RECENT READERS