Summary -Don’t forward emails blindly

I again received this forwarded email yesterday. Actually, this has been around for quite a long time, and it is my belief that the email is very dangerous to muslim’s faith and it must stop. I will explain why. I have attached the full version of the email in the Additional Ideas section. (Why? because I want to keep the entry short, I was hoping you read my opinion on the matter first, I don’t want it to be further forwarded… blindly)

However, to sum the email up… There is this person who claim he had seen Rasulullah in his dream, and Rasulullah gave him a few points, asking him to convey them to all muslim around the world. And the emails are followed by a warning, that bad things will happen to those who choose not to forward and that good things will happen to those who did.

My explanation on why the email is very dangerous

  • The last “wahyu” from Allah (Surah AlMaidah Ayat 3) generally translates – “Pada Hari ini telah Kusempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku cukupkan kepadamu nikmatKu, dan telah Ku redhai Islam itu sebagai cara hidup mu”. Saidina Abu Bakar actually cried after the verse is read. Because he knew that Rasulullah’s responsibility to teach Islam had been completed, and it is a sign that Rasulullah had reached the end of his life.
  • So if Rasulullah appeared in the dream of this person, telling him to distribute the message, don’t you think that this shows that his work /responsibility is not yet finished?
  • Even when he is still alive, obviously there are people who did not accept his teaching. Does it mention anywhere in the hadis or HOly Quran that these people were doomed with unfortunate events? No… so why is the email if not forwarded will then bring bad luck?
  • The major portion of the email is actually describing the fate of those who received the email, whether good or bad. And I believe, those who forwarded it, did so not because he/she wanted to convey the message of Islam, but because of fear of being cursed. Am I right? Is that the foundation of Islamic teaching? “Berdakwah” out of fear or to gain rewards.

Conclusion – Don’t believe everything in emails. Most of the time there are hoaxes. Think first before you forward it to your friends. This particular email, actually is very dangerous to our faith.

Don't want to miss a single tip? Get updates via RSS (Full) or Email

Appreciated action :

This post has 13 comments.


Pictures & Avatar next to all comments are courtesy of Gravatar
  1. Banji
    21 Aug 07 12:23 am

    WARNING – this email is NOT to be forwarded, just for reference

    BERITA DARI MASJID NABAWI
    >
    > BERITA PENTING
    >
    > BERITA UNTUK UMAT ISLAM DISELURUH DUNIA. SURAT INIDATANGNYA DARI SYECKH ACHMAD DI SAUDI ARABIA.
    >
    > “AKU BERSUMPAH DENGAN NAMA ALLAH SWT DAN NABI MUHAMMAD SAW, WASIAT UNTUK SELURUH UMMAT ISLAM DARI SYECKH ACHMAD SEORANG PENJAGA MAKAM RASULULLAH DI MADINAH,YAITU DI MESJID NABAWI SAUDI ARABIA.
    >
    > “Pada malam tatkala hamba membaca Al’Quran di makam Rasulullah, dan hamba sampai tertidur, lalu hamba bermimpi. Didalam mimpi hamba bertemu dengan Rasulullah SAW, dan beliau berkata, “didalam 60.000 orang yang meninggal dunia, di antara bilangan itu tidak ada seorangpun yang mati beriman, dikarenakan:
    >
    > >1. Seorang istri tidak lagi mendengar kata-kata suaminya
    >
    > >2. Orang yang kaya yang mampu, tidak lagi melambangkan atau menimbangkan rasa belas kasih kepada orang-orang miskin.
    >
    > >3. Sudah banyak yang tidak berzakat, tidak berpuasa, tidak sholat dan tidak menunaikan ibadah haji, padahal mereka-mereka ini mampu melaksanakan.
    >
    >
    > Oleh sebab itu wahai Syechk Achmad engkau sabdakan kepada semua ummat manusia di dunia supaya berbuat kebajikan dan menyembah kepada Allah SWT.
    >
    > “Demikian pesan Rasulullah kepada hamba, Maka berdasarkan pesan Rasulullah tersebut dan oleh karenanya hamba berpesan kepada segenap ummat Islam di dunia.
    >
    > Pesanan nabi:
    >
    > a. Bersalawatlah kepada Nabi Besar kita Muhammad SAW.
    > b. Janganlah bermalas-malasan untuk mengerjakan sholat 5 (lima)waktu.
    > c. Bershadaqoh dan berzakatlah dengan segera, santuni anak-anak yatim piatu.
    > d. Berpuasalah dibulan ramadhan serta kalau mampu tunaikan segera ibadah haji.
    >
    > >PERHATIAN:
    >
    > >Bagi siapa saja yang membaca surat ini hendaklah menyalin / mengcopynya untuk disampaikan kepada orang-orang lain yang beriman kepada hari penghabisan / kiamat. Hari kiamat akan segera tiba dan batu bintang akan terbit, Al’Quran akan hilang dan matahari akan dekat di atas kepala, saat itulah manusia akan panik.
    >
    > Itulah akibat dari kelakuan mereka yang selalu menuruti hawa nafsu dalam jiwa. Dan barang siapa yang menyebarkan surat ini sebanyak 20(dua puluh) lembar dan disebarkan kepada teman-teman / rekan-rekan anda. Atau Masyarakat Islam sekitarnya, maka percayalah anda akan memperoleh keuntungan setelah dua minggu kemudian. Telah terbukti pada seorang pengusaha di Bandung, setelah membaca dan menyalinnya juga menyebarkan sebanyak 20 (dua puluh) lembar, maka dalam jangka waktu 2 (dua) minggu kemudian, dia mendapat keuntungan yang sangat luarbiasa besarnya.
    >
    > Sedangkan terhadap orang yang menyepelekannya dan membuang surat ini, dia mendapat musibah yang besar yaitu kehilangan sesuatu harta/benda yang sangat dicintai dan disayanginya. Perlu diingat kalau kita sengaja tidak memberitahukan surat ini kepada orang lain, maka tunggulah saatnya nasib apa yang akan anda
    > alami, dan jangan menyesal apabila mendapat bencana secara tiba-tiba atau kerugian yang sangat besar. Sebaliknya jika Anda segera menyalin/mengcopyny a dan
    > menyebarkannya kepada orang lain, maka anda akan mendapatkan keuntungan besar atau rezeki yang tiada disangka-sangka.

    > Surat ini ditulis S.T . STAVIA sejak itu surat ini menjelajah dan mengelilingi dunia, dan pada akhirnya sampai kepada Anda.Percayalah beberapa hari lagi
    > sesuatu akan datang kepada Anda dan keluarga Anda.

  2. filantera
    21 Aug 07 6:41 am

    yup
    and ada juga email yang sebut pasal zikir tp ending dia ada tulis

    “forwardkan kepada 20 orang, insyaAllah akan menerima keberkatan harta yang besar setelah 20 hari”

  3. Banji
    21 Aug 07 7:29 am

    tu lah masalahnya… ada ke disebutkan dlm hadis mana2 tentang berdakwah ni dapat berkat harta. apa anugerah Allah pada kita is totally up to Him.

    yg paling jelas… sesetengah email2 ni, nampak sgt, bukan bertujuan nak berdakwah, just utk disebarkan… focussing on the consequences kalau x buat apa2.

    hm harapnya berkurangan lah sket lepas ni

  4. DBI
    21 Aug 07 12:41 pm

    dbi tak pedulikan email berantai ni..just delete jer..sama gak ngan sms berantai…

  5. Banji
    21 Aug 07 1:18 pm

    mmg itu cara terbaik nak handle. tapi still terpanggil jugak lah nak menulis ttg email2 tu, sbb yg mengforward kawan2 sendiri jugak. bijak pandai gak tu… cuma maleh nak care :)

    first time dbi bagi komen sini… tq

  6. Noushy Syah
    21 Aug 07 1:20 pm

    Banji…actlly, not all fwd e-mails are bad though,but it’s good to scan throu’ and check the reliability too, I mean nothing harm done if have spare time sit down to read and if like this just delete it…

    The same like when some bonkers prank abt the “stinky beans” weeks ago and published by Beib!

    Or as the other commentator said, just delete it..

  7. Banji
    21 Aug 07 1:34 pm

    noushy – i actually loved forwarded email. lots of my jokes and things here are from those emails.

    seriously, ive been deleting those that like the one I highlighted. But just recently, a good friend of mine, who is quite educated in Islam, sent me this email. That is when it struck me to write something about it.

    all in all, i agree that we should always check reliability of the msg, if we wish to forward it.

    ps – petai is called stinky beans? im not sure myself heheh

  8. intankamaruddin
    22 Aug 07 10:29 am

    Tengok je surat berantai camni, terus malas nk forward. Not only emails, ym msgs pun bnyk.

    Even if it’s gud one and made me wanting to fwd it later, when stated it is a chain letter terus tak jadi nk forward. The fact of it being a chain letter spoils the dakwah itself.

    I agree wit u. Some educated ones pun kdg2 ikut membabi buta. Walhal, tiada sesiapa yg boleh judge how deep our taqwa is except The One Himself.

  9. banji
    22 Aug 07 12:15 pm

    intan – bak kata org, tak hidup dek puji, tak mati dek sumpah

    dulu masa kecik, surat yg sama sampai. tp dalam bentuk snailmail, skrg email lah, ym lah. sms pun ada. banyak le duit nak forward sms2 hehe

  10. Anonymous
    22 Aug 07 7:09 pm

    mencelah sket,, yg psl email berantai tu satu,satu lg,b4 nak forward,kita baca betul2 content email tu dulu.sbb kdg2,ada yg boleh menyesatkan (sesuai ke perkataan ni).. example..pernah ada 1 email,yg crite psl isu jantina,lebih lelaki,lebih wanita etc etc,, at the end of the email,the author(maybe a women) stated that,
    “God create man first,then women,and there’s alway a draft before the masterpiece”…seolah2 nak ckp yg ada kekurangan pada ciptaan yg pertama(nabi adam)..there is nothing wrong in every Allah’s creations.from the smallest to the largest things in this world..so kita takleh nak menafikan sifat Allah yang Maha Pencipta

    one more example,an email about conversation between a man and God on the day of judgment… “god says,,’oh my son..bla bla bla,,then oh my son,, bla bla,,”…as we read in surah al-ikhlas,Allah is neither a father nor a son to anyone.

    so,my brothers n sisters please be extra careful in this matter.internet is a very powerful tool to expand our knowledge.use it wisely.btw,i would like to thank the owner of this blog and all his cheerful visitors for a nice,sweet and new shared info.

    sori klu tersilap kata,sbb sy ni lemah sket berckp secara berhikmah.

    -The more advanced we are in technology, the more obvious The Great Creator to us(pinjam ayat org)-
    *cik kaca*

  11. Banji
    23 Aug 07 1:58 am

    cik kaca – good point. selalunya email2 mcm ni, mmg starting dia nampak mcm professionally written, dan nampak mcm mmg betul. tapi akhirnya ada twist. dan kalau kita x baca betul2, kita pun dah terlibat.

    mcm email yg sis cakap tu, dia cuba twist dlm bentuk joke. hoping that people would dismiss it and laugh. tp tu la, ada benda boleh digurau, ada yg tak.

    x semestinya bercakap dlm ni mesti berhikmah, selagi kita berminat nak share pengetahuan kita, dan terima idea org utk pengetahuan kita. u are very much welcomed here….

    keep them coming kay :)

  12. NurmaN@PutriHanan
    23 Aug 07 5:15 pm

    Sa|aM Akh BANJI….
    ttg email neh…sebenarnya…klu menurut satu artikel yg ana pernah terima…ia ditulis oleh paderi2 yg cube nak huru harakan umat islam….
    dan segala akibat2 yg diceritakan tu bukanlah begitu sebenarnya…ade sebab disebalik tu dan bukan kerana email tu…so…jgn PERCAYA email tu…leh memesongkan akidah kita…nauzubillah….

  13. Banji
    23 Aug 07 7:39 pm

    nurman – hm nak bahasakan diri apa ye, nurman ke putrihanan?

    thanx for the info, walau bagaimanapun, kite kena selalu check kebenaran setiap artikel, kalau x dapat check, cukup utk rujukan kita saja.

    pelik jugak kan, kalau nasib malang menimpa, x pernah kita salahkan diri kita, kalau perniagaan x untung, x pernah nak check balik apa rungutan pelanggan, apa yg x kena, location ke, service ke, lebih senang kita nak salahkan nasib.

    sebagai tambahan, x check pulak kite solat ni cukup ke tak? sempurna ke tak? :)

banji Read LessonInLife.com In Your Email

Please enter your email address
    Unconventional Guides
    Advertise here
    Handbook for Life
RECENT READERS