dollar

Summary – Appreciating Islam

One thing about me, I easily remember stuff. But another thing about it is that.. most of the time, that stuff does not really that important. Those important ones I forget hehe…

I remember one line from the movie “Incredibles”. You know the cartoons. The bad guy actually said – “When everyone can be superheroes.. nobody will be one” or something like that la. (let me try to give you the excuse why I watched the cartoon… My niece and nephew totally love the cartoon, so everytime they watched, I watched.. sometimes it’s the other way around hehe)

I think that line has some truth in it… Let say, everyone on earth is given one million dollar each. We can all say that we are all millionaire. But the truth is, nobody cares anymore at the time. Everyone is a millionaire. The fact that we are all given the money makes being a millionaire is worthless. We really are still a millionaire, but the thing is nobody will see and appreciate that anymore. Unless of course, we earn that million dollars than we will know the actual value of the million dollar

So if we say that we are unique. I believe everyone in the whole world think of himself as unique, don’t you think? If that is so, then according to the quote, nobody will be unique. Truthfully we are still unique, but the thing is nobody will see and appreciate that anymore.

So.. who must appreciate us when we become millionaire, or when we are unique? No other that ourselves. We are the one who must recognize and appreciate what we are or have, especially what we earn. Other people can say what they want.. it should not matter. You are what you are, you earn what you work on..

So guys.. any other thoughts to add?

I guess maybe that’s the case with all the muslim in the world. Most of us are all born muslim, so maybe for some, we don’t appreciate us being a muslim. We acted like Islam is just some title we have. I really respect those who embrace Islam willingly. For them, Islam is the only valuable things in their life. Directly the opposite to most of us. *sigh

I pray to Allah so that the mrs and I will be given the “hidayah” to stay committed in Islam and so that we will never forget to be thankful to Allah for having Islam as our way of life.

———– Personal Note ————
Have you ever day dreaming (berangan) of having a million dollars? I have… :) but why ya? it usually end up the same way as any other people, it usually started with
– settling the bills and debt
– buy a car, buy a house, marry
– perform Haji
– go travelling

Nobody want to buy an Island? or build that “Airwolf” (the high tech helicopter) etc. :)

Don't want to miss a single tip? Get updates via RSS (Full) or Email

Appreciated action :

This post has 10 comments.


Pictures & Avatar next to all comments are courtesy of Gravatar
  1. 05 Nov 07 11:53 am

    to have a $1,000,000 is a dream, huhu~
    anyway, kalo ada angan-angan nak simpan duit tu dlm bank forever tu mmg takleh pakai la kan.
    tp, it’s ok gak kalo duit tu bleh dibuat melabur ka, bukak bisnes ka. bertambah gak duit, dr millionaire ke billionaire ka, heheh..
    since dlm dunia ni, kalau tak berduit tak bleh nak hidup, maybe sbb tu the first thing ppl gonna do with the money is to spend for the most important thing. byr hutang gerenti dpt tempat 1st.
    pastu mesti depa nak guna duit tu utk tujuan msg2 ka, like travelling.
    tp kalo mcm pilot yg dah slalu pi tmpt org, mesti dia ada idea lain, kan.
    so tgk org jugak la :)

    bang banji mcm mana plak?? dok tanya org, dia tak bagitau pon pasal dia.

  2. 05 Nov 07 5:45 pm

    tu le masalahnya… kalau sy sendiri pun akan buat benda yg sama, settle hutang, melabur dlm bank… :)

    tak seronok berangan kalau angan2 semua textbook hehe so ini berangan yg tak ikut textbook. apa yg akan dibuat dengan duit satu juta
    – berenti kerja dan blog sesuka hati!!
    – nak pergi ke setiap pekan yg ada nama dia dalam peta malaysia, dan ambik gambar sendiri dgn nama pekan tu, saja utk kepuasan diri (peta malaysia yg besar ni la.. bukan yg kecik tu)
    – nak sambung belajar.. tapi takmo amik master, nak ambik degree sekali lagi… best woo life student time tu hehe
    – nak buat sendiri rumah ikut design sendiri… since im no architect, the house will be full of useless room. mcm bilik penuh gambar, bilik yg perabot dia semua disiling.. :)

    hehe alang2 berangan, banyak lagi, tapi sesetengah tu tak masuk akal langsung huhu. so dirahsiakan

  3. 05 Nov 07 8:31 pm

    Bestnye klo jadi jutawan..I pernah berangan..sape yg tak pernah kan..Klo nak merasa jd jutawan..next year klo ade audition One In A Milloion…p ar..Agagaga..Eh bkn TM pun ade wat peraduan menang 1 juta ke??Lupa ar..i dah submit my slogan..Agagaga..

    Klo i la dpt 1 million…mmg 1’st thing byr smua loan my parent..Loan keta..rmh..2 je la..Agagaga..Then byr loan kakak i (loan masa degree)..Then send my parent 2 Mecca..Wajib 2..Biar diaorg naik Haji..

    Then antar my sist p buat PHD dia..2 hajat dia..Lepas master ni dia nak bt PHD(adoi..pale dia nak blajar ja)..Yg lebih wat laburan..beli rmh..keta(alamak..tarak lesen) and travel 2 wajib gak bab i love travelling..

    Eh…tak keje ke i??adoi..kena keje..wat online business LOL..sambil melancong..sambil keje..Zaman skrg acess internet merata2 tempat kan..

    Hurmmm..dah lebih2 berangan ni..back 2 real life la..Agagagaga..

  4. 05 Nov 07 10:41 pm

    kalau Dapocket dpt 1 million…
    hummmm…simpan 1/5 dalam ASB 😀
    then buat bisnes
    Mutton Supplier
    Studio Sendiri
    rumah anak yatim:/ hahahah
    kalau dpt 1 juta la kan …eheh

  5. banji
    06 Nov 07 12:39 am

    aRa – hm bagus tu ara, berangan sambil pikir jugak mcm mana nak jadi jutawan, yg survey tm tu dah isi, tapi tak bernasib baik ari tu, one in a million… hehe tak sanggup nak kulepaskan suaraku ini utk rakyat malaysia. :)

    salute jugak niat ara tu, nak settlekan utang keluarga. tol gak… sy sendiri pikir utang sendiri, utang keluarga tak terpikir lak… takleh takleh, kena amik contoh ara :)

  6. banji
    06 Nov 07 12:42 am

    DaPocket – mutton supplier? wah tak tau plak idea ni, ada market ke pocket? kalau ada, count me in… :)

  7. filantera
    06 Nov 07 8:26 am

    errr banji, we have already started building the reban on the back of our house la banji…….

    hhehhehehehehe pocket andme have discuss bout this several times, just waiting the proposal to be done, maybe in about 2 years?:P

    if i have one million? i will search for another one mill………….:D

  8. banji
    06 Nov 07 1:17 pm

    filantera – erk ye ke? :) good luck! hm tiba2 teringat cerita diari ramadhan rafiq

    u’re going to search for another one mill? u can have mine.. palm oil mill heheh

  9. 28 Feb 08 7:04 pm

    nak berangan boleh, tetapi baik berangan tentang akhirat kita.. bagaimana la akhirat nanti ye kita ni? lagi bagus fikir macam tu. aku dulu macam tu, asyik pk duit jer, macm mana nak dapat duit byk, tapi makin di kejar, makin dia lari.. apa yang tak kena aku pk.. alhamdulillah ALLAH bagi hidayah, dunia ni penuh dengan tipu daya dan ujian… cuma kita tak sedar.. itu la hakikatnya.. aku dah lalui… aku dah saksikan kawan2 yang lain, kononnya cari duit nak sedekahla, boleh tolong itu la, orang lain dapat dibantu dan sebagainya, macam kau orang semua la, berangan.. tetapi setelah dapat sedikit, dah tak bersyukur, lupa yang Maha Memberi, kufur pulak tu, solat pun tak, takut aku.. ye la, setelah aku lalui semua tu…

    so aku rasa yang terbaik carilah ilmu akhirat juga. itu yang penting sebenarnya. percayalah… ilmu akan menjaga kita, sedangkan kita yang kena menjaga harta. dunia semakin kita kejar,semakin ia lari, tetapi akhirat, semakin kita kejar semakin ia dekat, dan dunia pun kita dapat. percayalah kawan2 semua, aku dah lalui semua tu… jgn la leka lagi,

    caranya, solat fardhu jgn lupa(mmg dah wajib!) tpi cuba pergi jemaah kat masjid, kalau dah lambat, pergi juga kat masjid, kalau ada orang tgh solat, tepuk, jgn solat sorang2. sebab apa? entahlah aku pn lupa, tetapi besar hikmahnya, bukan setakat pahala je byk, tapi ada benda lain.

    then setiap maghrib, solat di surau atau masjid yang ada kuliah… pergi, jgn tak pergi.. ilmu ini la yang sepatutnya kita cari… percaya lah. di situ kita akan ketahui hakikat kehidupan dan kita akan tahu mana yang haq(benar) dan mana yang bathil(palsu). dunia ni palsu, sementara je, akan fana.. tetapi akhirat, benar, kekal…

    itu sahaja dari saya… semoga catatan saya yang tak seberapa ni dapat memberi peringatan walaupuns tak seberapa. hidayah ni, kita kena cari juga, kena usaha.. sebb dari pengalaman saya, mcm tu la.. walaupun saya ada juga buat dosa dan lain2, tetapi saya tetap cari dan mencari, alhamdulillah saya jumpa juga. saya bersyukur sgt… so kawan2 semua, carilah. jika di surau atau di masjid tu ada sentuh bab politik tu, pandai2lah tapis, amik yang elok, pk2 kan. disitu juga anda akan tahu hakikat juga keadaan sekarang.. takut tau… dan cari tok guru tu, tgk2 la… jgn silap langkah…. dari pengalaman saya dan pemerhatian saya terhadap kawan2 yg lain la..

    wallahualam
    asssalammualaikum……

  10. banji
    29 Feb 08 12:12 am

    azmi – tazkirah yang baik.. sentiasa dialu2kan.

    Ilmu akhirat dan hidayah mmg perlu dikejar. mmg hidayah tu hak Allah, Dia yg menentukan samada orang tu layak atau tak, tapi usaha dari pihak kita sama penting

    walau bagaimanapun, sekadar menerangkan, artikel diatas lebih menumpukan kepada betapa kita tidak menghargai Islam, hanya disebabkan Islam itu sendiri diwarisi. sama seperti kalau semua orang didunia diberi satu juta, takkan ada harga lagi nilai satu juta tersebut. Bukan sebab tiada apa boleh dibeli, tapi sebab minda kita yg dah lali

    Apa pun.. sekali lagi, terima kasih atas teguran. Satu pengajaran penting tu, yg dunia ni makin dikejar makin tak dapat :)

banji Read LessonInLife.com In Your Email

Please enter your email address
    Unconventional Guides
    Advertise here
    Handbook for Life
RECENT READERS