hantaran

5 Hantaran

tepak sirih

Tepak Sirih

Perbincangan

Wakil pihak perempuan dan banji :)
Yesterday as I had posted, was the day I went for the first time, discussing the engagement of my dear brother DaPocket.. in other word – “meminang”. I still think the word “meminang” best describes the whole process.

Well it was like Hari Raya all over again, waking up very early in the morning all excited and busy. At 9am, everyone was ready.. (sort of). And we departed from our house at 9.30am. Everything looked good

Alhamdulillah, everything did go fine without any problem. I was rehearsing what I’m supposed to say in the car. I repeated it so many times, the mrs started to feel dizzy :) I had to stop then.

We reached there in Sungai Dua exactly at 11 am, and were welcomed by the elder brother of DaPocket’s soon-to-be-fiance. He was her “Wali”.

When everyone’s seated, I started the whole script I just memorized :) As I have previously promised.. this is basically the script used

“Assalamualaikum, Biar saya perkenalankan diri saya.. Nama saya banji (bukan nama sebenar) abang kepada DaPocket (Juga bukan nama sebenar) mewakili beliau dan sekaligus keluarga pihak lelaki.

Pertamanya, kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada pihak perempuan kerana sudi menerima kunjungan kami pada hari ini.

Jadi biarlah saya berterus terang akan maksud kedatangan kami ini, nak berbunga bahasa tak begitu pandai :)

Kami datang ni membawa hajat DaPocket, yg ingin meminang DaPocket’s Fiance (bukan nama sebenar) untuk dijadikan isteri. Itulah tujuan kami.. dan kami sangat berharap peminangan kami ini diterima pihak perempuan. Sekian”

/end script

Funny how everything is actually the best at its simplest :)

In short, everything went well and DaPocket is now engaged heheh Congratulation bro!

p.s. Sorry some pictures can’t be shown as it involved someone else’s privacy :) Happy Weekend everyone!

Don't want to miss a single tip? Get updates via RSS (Full) or Email

Appreciated action :

This post has 7 comments.


Pictures & Avatar next to all comments are courtesy of Gravatar
  1. 22 Dec 07 1:33 pm

    Congrat DaPocket…cangrat gak kat Banji…hohohoho..jd wakil…

    me ngah tgu sape berani dtg my house..Hohohoho…

  2. 22 Dec 07 7:07 pm

    i like laa the tepak sirih.. simple..
    hehe pendek je banji punye speech.. pong pang pong pang dah abes eh? senang..

  3. 23 Dec 07 10:22 am

    hahaha.. simple nye? hehe. after all, the function was to get it all done, right. 😉

    congratulations to Banji’s brother, DaPocket… selamat menempuh alam pertunangan… yang mungkin mencabar :-)

  4. 24 Dec 07 12:25 am

    terimakasih utk ucapan selamat dari sedara sedari sekalian.
    heharapnya masa bertunang yg nam minggu tu tak di bedal badai dugaan yang hebat sangat.
    heheh:D

  5. banji
    25 Dec 07 12:13 am

    aRa – tengah tunggu sape yg berani datang? hari raya datang boleh lah ye? :)

    intan – DaPocket mmg photographer proffesional pun, so tu semua dia yg amik :) speech yg ringkas tapi straight to the point… bukan apa, nak pantun2 tak reti.. nanti dari jadi terus tak jadi

    syahidatul – hehe yup, to get it done.. tuhan saja yg tahu gelabah ke tak time tu :) tapi sbb adik nye pasal, kugagahi jugak

    DaPocket – congrats sekali lagi bro… kami (the mrs and me) doakan jugak semoga semuanya berjalan lancar dari awal sampai akhir :)

  6. 12 Nov 10 11:41 pm

    Assalaamu’alaykum, saya ingin meminta izin untuk gunakan gambar tepak sirih encik dalam salah satu design kad kahwin untuk projek terbaru syarikat saya. Hope to receive a reply from you soon. Terima kasih (:

    Wassalaam
    Mahirah

  7. 17 Nov 10 9:41 am

    waalaikumsalam.

    You are welcome to use the picture. Thank you though for asking.

banji Read LessonInLife.com In Your Email

Please enter your email address
    Unconventional Guides
    Advertise here
    Handbook for Life
RECENT READERS